Creativiteit in Cultureel Erfgoed

Laat je verrassen en ga eens op een andere manier met erfgoed aan de slag in je les. Samen met SNENS heeft Erfgoed Brabant een cursus ontwikkeld, waarin leerkrachten aan de slag gaan met het erfgoed uit hun eigen omgeving, de lesmethode en vooral met creativiteit.


Instapvoorwaarde voor deze scholing: basisworkshop erfgoededucatie
 

  • Doel1: leerkrachten leren door middel van activiteiten met de Toolbox creatief te denken en werken met erfgoed.
  • Doel 2: de leerkrachten ontwikkelen tijdens de cursus lesmateriaal waarin het erfgoed uit de omgeving aansluit bij de reguliere lessen. De leerkrachten passen in deze lessen de Vijf gouden regels voor erfgoededucatie toe.


Per bijeenkomst wordt de inhoud in overleg afgestemd op de behoeften van het team.

Inschrijven/meer informatie, stuur een mail naar: DieuwertjedeNigtere@erfgoedbrabant.nl.


Aantal bijeenkomst: 3 bijeenkomsten van ca. 2 uur

Bijeenkomst 1- Doe-het-zelf Toolbox
We gebruiken de Doe-het-zelf Toolbox voor inspirerende opdrachten ter ontwikkeling van je creativiteit. Je ervaart hoe je de toolbox kunt inzetten als middel voor nieuwe culturele erfgoedactiviteiten. Deze ervaring pas je meteen toe tijdens het volgende onderdeel: het zelf ontwerpen van culturele erfgoedactiviteiten voor de daarop volgende periode.

Bijeenkomst 2 – Het Grote RollenSpel
In kleine groepjes presenteer je (in woord en beeld) de zelfontworpen erfgoedlessen. Door middel van het Grote Rollenspel worden deze lessen geëvalueerd en gereflecteerd. Voor de daarop volgende bijeenkomst kies je een onderwerp uit het lokale erfgoed en verbind je het aan de reguliere lesstof. Als hulpmiddel krijg je een Spiekbriefje met daarin o.a. Vijf gouden regels voor erfgoededucatie.

Bijeenkomst 3 – Tussen Kunst & Kitsch
Wederom worden de zelfontworpen erfgoedlessen gepresenteerd en besproken. In een speciale live aflevering van Tussen Kunst & Kitsch ervaar je hoe je theater in kunt zetten als middel voor een culturele erfgoedles. De middag wordt afgesloten met een digitale zoekwedstrijd rondom lokaal erfgoed dat aansluit bij het lesprogramma.

Nancy Swaanen (SNENS), Dieuwertje de Nigtere & Ingeborg Schuster (Erfgoed Brabant) Vanaf 14 juli 2017 wordt aan alle DCL-scholen een bijdrage gevraagd van 25% Lees ook